Убрзано топљење глечера на Андима

Танјуг
Убрзано топљење глечера на Андима

Површина под ледом на Андима је услијед климатских промена посљедњих 40 година смањена за 30 до 50 одсто, упозоравају научници, додајући да би овај планински вијенац ускоро могао остати без већине својих глечера.

Глечери Анда, који представљају важан извор воде за десетине милиона становника Јужне Америке, топе се брзином без преседана у посљедњих 300 година, истиче се у досад најопсежнијој студији, објављеној у стручном часопису “Криосфера”.

Истраживачи су прикупили податке о око половини глечера на Андима, наводећи као главни узрок њиховог убрзаног топљења повећање просјечне температуре за 0,7 степени Целзијуса током посљедних 70 година.

- Повлачење глечера у тропском појасу Анда у протекле три деценије је без преседана - казао је Антоан Рабател, вођа истраживања и научник Лабораторије за глациологију и геофизику животне средине у Греноблу, у Француској.

Научници су упозорили да би услијед даљег отопљавања могло да дође до потпуног нестанка мањих глечера на нижим надморским висинама.
- Ово је озбиљан проблем с обзиром да велики дио становништва живи у сушним областима на западу Анда - казао је Рабател за Ројтерс.

Према неким научницима, глечер Чакалтаја, у Боливији, гдје је накада постојао скијашки центар, већ се потпуно истопио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана