У Виминацијуму пронађена урна из другог миленијума прије нове ере

Агенције
У Виминацијуму пронађена урна из другог миленијума прије нове ере

Београд - Приликом једне од редовних инспекција на површинском копу Дрмно, на локалитету “Над Клепечком”, откривен је гроб са керамичком урном на постољу од истог материјала, која је затворена здјелом.

Директор археолошког пројекта Виминацијум Миомир Кораћ рекао је Тањугу да гроб и урна датирају из развијеног бронзаног доба, односно из периода друге половине другог миленијума прије нове ере.

Пражњењем урне у њој је откривена и једна керамичка шоља. Кораћ је објаснио да је урна, која потиче из такозване дубовачко-жутобрдске групе, која се развијала у Подунављу током средњег и позног бронзаног доба, пронађена само 100 метара од мјеста где су откривене кости мамута, додавши да је у питању предмет изванредног квалитета.

- Ради се о урни која подсећа на лонац и која је богато украшена урезаним геометријским мотивима који су испуњени белом инкрустацијом - рекао је Кораћ и оцијенио да урна припада једном од најљепших примјерака код нас.

Он је испричао да је урна висине око 45 центиметара и да су у њој пронађене спаљене кости покојника.

- Примерак са таквим украшавањем је изузетно редак, а на урни се могу видети врло стилизовани и интересантни цртежи - додао је Кораћ.

Директор Виминацијума је рекао и да убрзавају радове на истраживању простора гдје су пронађени дијелови скелета мамута, налазе се нове кости, не само мамута, већ и других сисара и тренутно је у току обрада откривених остатака.

- Колеге из Холандије су отишле, сада чекамо да дођу стручњаци из других институција, тако да су мамути једна од ствари која је у жижи нашег археолошког интересовања - оцијенио је Кораћ.

Он је рекао да се наставља истраживање римског амфитеатра, примјетивши да се истраживањем добија “једна изванредна слика римског театра” који је димензија Комбанк арене.

- Римски театар се ослања на градски бедем тако да то изгледа фасцинантно, а читав низ објеката се уз њега појављује. Постоји још један објекат који не можемо да дефинишемо - не знамо да ли се ради о још једним термама или се можда ради чак и о сакралном објекту - објаснио је Кораћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана