У статуи Буде откривена мумија стара 1000 година

Reuters
У статуи Буде откривена мумија стара 1000 година

У статуи Буде је откривена мумија стара преко 10 вијекова, за коју послије првих тестова научници и љекари тврде да је оригинална.

Холандски научници су након скенирања статуе Буде из 11. или 12. вијека, у њеној унутрашњости открили скелет мумије. Када су узели узорак мумије, на мјестима гдје су се налазили органи открили су старе парчиће папира са древним кинеским натписима.

Силуету људског скелета који се назире у тијелу Буде изучавали су холандски доктори и радиолози, а у шали су говорили „да им је то најстарији пацијент".

Установљено је да је мумија у ствари тијело будистичког проповједника по имену Лиукван. Доктори су обавили ендоскопију и утврдили да је мумија оригинална.

Узети су узорци костију како би се утврдио ДНК, а резултати теста ће бити накнадно објављени, али како се наводи, нема сумње да је ријеч о Лиуквану.

Чим је откривена мумија, статуа је узета на медицинско тестирање, на захтјев надлежних из музеја у Асену, гдје се налазила у моменту овог открића. Послије је пребачена у Национални природњачки музеј у Будимпешти, гдје ће бити изложена до маја 2015.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана