У Сибиру пронађен смрзнути пећински лав стар 28.000 година

Тањуг
У Сибиру пронађен смрзнути пећински лав стар 28.000 година

МОСКВА - Савршено очувано младунче пећинског лава, пронађено је смрзнуто у Сибиру и студија је показала да је старо 28.000 година.

Сибирска Симба, изумрла врста великих мачака, названа Спарта, једна је од два младунчета које су трагачи за кљовама пронашли 2017. и 2018. године на истоку Русије, пише ЦНН.

У почетку се мислило да су два младунчета брат и сестра, јер су пронађени само 15 метара удаљени једно од другог, али нова студија је открила да се разликују по старости за око 15.000 година.

Према радио-карбонскм датирању, Борис, како је названо друго младунче, има 43.448 година.

“Спарта је вјероватно најбоље очувана животиња из леденог доба која је икада пронађена, и мање-више је неоштећена осим што је крзно мало наборано. Чак су јој и бркови очувани. Борис је мало оштећенији али је и даље у прилично добром стању”, рекао је Лове Дален, професор еволуционе генетике у Центру за палеогенетику у Стокхолму, и аутор нове студије о младунцима.

Оба младунца су имала мјесец или два када су погинула, наводи се у студији. Није јасно како су умрли али Дален и истраживачки тим тврде да нема знакова да су убијени од стране предатора.

Скенирање компјутерском томографијом показало је оштећење лобање, ишчашење ребара и друга изобличења у костурима.

“С обзиром на то да су очувани, морали су бити врло брзо сахрањени. Можда су умрли у клизишту или су пали у пукотину у вјечном леду”, рекао је Дален и објаснио да “пермафрост формира велике пукотине због сезонског одмрзавања и смрзавања”.

Током последњег леденог доба, Сибир није био празно мјесто као данас, туда су лутали мамути, вукови, медвједи, вунасти носорози, заједно са пећинским лавовима.

Још увијек је непознато како се пећински лав прилагодио животу на оштрим високим географским ширинама, са брзим промјенама годишњег доба, јаким ветровима и хладним, мрачним зимама.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана