У САД-у недостаје радника, компаније све више набављају роботе

G.S.
Foto: Forbes

Компаније у Сјеверној Америци набавиле су у првој половини године за четвртину више робота него у истом прошлогодишњем раздобљу како би ублажиле проблем мањка радне снаге и све већих трошкова плаћа, показало је истраживање.

Компаније су у другом тромјесечју наручиле рекордних 12.305 стројева у вриједности од 585 милиона долара, према подацима које је прикупила индустријска група Аssociation for Аdesting Аutomation (А3).

У првој половини године сјеверноамеричко тржиште робота забиљежило је најбољи резултат откад А3 објављује податке, наводи се у извјештају.

"Компаније морају производити, а то значи да им треба нова аутоматизирана линија", објашњава предсједник А3 Јеф Бурнстеин.


Потицај за набавку робота је тренутно слаба понуда на тржишту рада. Број слободних радних мјеста двоструко је већи од броја незапослених и послодавци морају подизати плаће.

Укупни трошкови рада у САД-у порасли су у другом тромјесечју за 5.1 посто, највише откако је министарство рада почело пратити тај показатељ 2001. године.

Роботи засад не значе и бољу продуктивност радника, према тренутном доступним показатељима, напомиње Reutes, истичући да је продуктивност у САД-у у другом тромјесечју забиљежила највећи пад, исказан ануализираном стопом, од 1948.


Могуће су објашњење поремећаји које је изазвала пандемија ЦОВИД-19, проузрочивши велике промјене у радној снази, укључујући егзодус радника који се јако полако враћају на радна мјеста. Радници су такођер мање продуктивни када пријеђу у други сектор или на други посао у истом сектору.

Томе ваља додати и да се највише људи запослило у услужним секторима с нижом разином продуктивности, као што су забава и угоститељство, што такођер може замаглити побољшања у примјени робота у другим секторима.

Бурнстеин наглашава и да компанијама треба времена да у потпуности уведу нове стројеве и максимално искористе њихов потенцијал.

"Постоји нешто што се зове кривуља учења", подсјећа.

Компаније ужурбано уводе роботе како би држале корак са снажном потражњом, која не показује знакове попуштања унаточ подизању кључних каматних стопа у САД-у како би се обуздала инфлација, напомиње Reuters.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана