У Лихтенштајну направљена револуционарна четкица за зубе

Tanjug
Foto: Ilustracija

БЕОГРАД- Стартрап из Лихтенштајна направио је четкицу потпуно другачију од свих досадашњих, која дубински и ефикасно пере зубе за само 30 секунди, бризљиво водећи рачуна и о безбједности десни, преносе европски медији.

Власницима стартапа идеја је била, како додају, да чишћење и одржавање зуба учине што бржим, једонставнијим и безболнијим, како ни најљени људи не би могли да кажу да их мрзи да перу зубе.

ТеетхЦаре је најновији изум из земље која је највећи свјетски произвођач висококвалитетне стоматолошке опреме, који ће за пола минута, само једним потезом свачије зубе учинти попуно чистим.

Изгледа као пластична потковица са минијатурним ресама на коју се наноси паста за зубе са обе стране која се потом убацује у уста и укључује.

Брзином од 5.000 вибрација у минути омогућава дубинско, ефикасно чишћење зуба без икаквих длачица и жица које би могле да повреде десни.

Уз плаво свјетло које доприноси избељивању зуба, отклања мрље од кафе и дувана.

Нова четкица на струју штеди вријеме, новац, помаже да зуби буду јаки и чисти и кошта око 170 долара.

Пут од прве четкице за зубе до овог револуционарног отркића трајао је више од 5.000 година.

Трагови постојања четкице за зубе потичу из 3500 године пре нове ере и вјерује се да су их користили стари Египћани и становници Вавилона.

Налази показују да је четкица за зубе један од најстаријих предмета које су људи користили, а неки од првих примјерака нађени су египатским пирамидама.

Кроз историју су се мијењале, древне цивилизације користиле су штапиће чијим жвакањем су се чистили зуби, тако што се дио жвакао док се из дрвета не би одвојиле нити налик на четкицу.

За изглед четкице сличан данашњем заслужни су Кинези, који су чекиње дивљег вепра везивали за бамбусове штапиће.

У Европи, по угледу на Грке, зубе су чистили трако што су их трљали ланеном крпом или сунђером натопљеним у раствор морске соли и сумпорног уља.

Крпица је стављана и на штапић да би се дошло до кутњака и умњака.

Прва четкица за зубе какву користимо изум је Енглеза Вилијема Едиста и настала је око 1780. године.

Прављена је од чекиња из краљвег репа и масовно произвођена.

Животињске чекиње за оралну хигијену коришћене су све до 1937. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана