У Јерусалиму пронађен златни прстен стар 2.300 година (FOTO)

GS
Foto: Telegram

Блиста скоро као нов, а стар је 2.300 година - у Јерусалиму је приликом ископавања пронађен веома добро очуван златни прстен који мијења укупну слику тадашњег града. Нашла га је трудница.

Могуће је да прстен донесе нова сазнања о настанку Јерусалима. Украшен је црвеним драгим каменом и припадао је или д‌јетету или д‌јевојци. Потиче из хеленистичке епохе, саопштила је надлежна израелска служба, пише Deutsche Welle, а преноси РТЦГ.

Једна радница је пронашла прстен приликом просијавања земље. Она је дио тима који ради на археолошким ископавањима која су заједнички покренули израелски Завод за Стари вијек и Универзитет Тел Авив.

Ископавања се врше на локацији "Давидов град".

"Ођедном сам вид‌јела да нешто сија. Одмах сам узвикнула да сам пронашла прстен", рекла је радница. 

Додала је да је у цијелом тиму завладало узбуђење.

"То је веома узбудљив комад, тако нешто не налази се сваки дан", казала је она.

Додала је да је заправо одувијек жељела да пронађе нешто од злата.

"Веома сам срећна да ми се сан остварио и то једну нед‌јељу прије мог породиљског боловања", казала је ова трудница.

Стил прстена указује на персијску и рану хеленистичку епоху од касног 4. до раног 3. вијека прије Христа.

"У то доба људи су почели да дају предност злату са драгим камењем у односу на изгравирано злато", наводи се у саопштењу. 

Златни прстен је један од низа ископаних предмета и грађевина, који су пронађени на градилишту на паркингу Гиванти у "Давидовом граду".

Научници који учествују у пројекту ископавања кажу да ће све те ископине допринијети стварању другачије слике о становницима Јерусалима ране хеленистичке епохе.

Пошто су раније структуре и ископани предмети из тог периода били ријетки, научници су претпостављали да је Јерусалим тада био мали град, ограничен на врх југоисточне падине - "Давидов град" - и да је располагао са ограниченим ресурсима.

Сада научници тумаче ископане грађевине и златне предмете као показатељ да је економија цвјетала и да је град чак могао да има елитни статус и у то вријеме.

2300 yr old gold ring was discovered in the City of David during archaeological excavations conducted by the Antiquities Authority & the University of Tel Aviv.

The small sized ring belonged to a child who lived in Jerusalem during Hellenistic times. https://t.co/tSqCNHhLuJ pic.twitter.com/HOd0qxdBta

— Shiri_Sabra (@sabra_the) May 27, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана