У Ирској од пропелера вјетрењача граде мостове

ГС
У Ирској од пропелера вјетрењача граде мостове

Прошле године је данска компанија Re-Wind Network привукла пажњу рециклажом пропелера вјетрењача и њиховим кориштењем за изградњу склоништа за бицикле, а сада су пропелери добили нову сврху и у Ирској.

Вјетрењаче су у Ирској највећи извор обновљиве енергије, а у 2020. години су осигурале више од 86 посто обновљиве електричне енергије те су задовољиле импресивних 36 посто од укупних потреба за енергијом.

Међутим, с обзиром да се ради о материјалу који није баш добро биоразградив, а уз чињеницу да вјетрењаче имају животни вијек између 20 и 25 године, Ирци су пропелерима пронашли још једну примјену па су од њих почели градити мостове.

У супротном би непотребни пропелери ојачани стаклом или карбонским влакнима завршили на ливадама.

Владина организација Re-Wind Network стоји иза изградње мостова од пропелера, а један од њих је успјешно направљен у Каунти Корку у Ирској 26. јануара ове године. Заправо, ријеч је о досад другом направљеном мосту овог типа, док се први налази у Пољској гдје је направљен у октобру прошле године.

Ова метода искориштавања пропелера је добродошла јер се бави проблемом који ће се само временом погоршавати.

Када вјетрењаче дођу до краја свог радног вијека, њихови неразградиви пропелери заузимају поља и ливаде.

Због тога су алтернативна рјешења и више него потребна, како би се пропелери наставили користити у друге сврхе док год задовољавају стандарде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана