У епрувети доказана Дарвинова теорија

Агенције
У епрувети доказана Дарвинова теорија

Када је започела проучавање специјације, еволутивног процеса чије је постојање први претпоставио Чарлс Дарвин, група америчких биолога претпоставила је да ће на резултате студије чекати прилично дуго.

Међутим, није тешко замислити колико су научници били изненађени када су почели да примјећују прве промене након само мјесец дана, пише futurism.com.


Специјација представља дијељење једне врсте на двије нове, а управо то је оно што је са својим колегама примјетио Џастин Мејер, професор биологије на Калифорнијском универзитету у Сан Дијегу.

Ова група биолога у свом експерименту је користила вирус бактериофаг ламбда, који помоћу два различита типа рецептора врши инфекцију бактерије ешерихије коли.

Истраживачи су одредили два типа ћелија које ће вирус инфицирати, а за сваку понаособ коришћени су различити рецептори. Након мјесец дана установљено је да су вируси еволуирали у две нове, потпуно различите врсте, специјализоване за по један рецептор.

“Вирус који смо користили на почетку експеримента је у међувремену потпуно истребљен. Наслиједила су га два различита типа вируса истанчанијег укуса од свог претходника”, изјавио је Мејерс за Phus.org.

“Специјацију је до сада било немогуће истражити директном опсервацијом, јер тај процес траје сувише дуго. Како дуго није постојао ниједан директан доказ за постојање специјације, поједини научници почели су да сумњају у важност еволуције и у Дарвинову теорију природне селекције. Али након ових експеримената више нема сумње у њено постојање”, додао је.

Научници сада планирају да спроведу низ експеримената помоћу којих ће покушати да сазнају нешто више о овој појави.

У комбинацији са нашим познавањем генетике, нове информације могле би да нам помогну да схватимо како да продужимо живот, излечимо разне болести, а можда их чак и искоренимо.

Истраживање је објављено у магазину Сајенс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана