У близини Титаника откривено нешто изненађујуће: "Мислио сам да се ради о олупини"

GS
Foto: Twitter

На дну сјеверног Атлантског океана, на скоро 4.000 метара испод површине, налази се олупина Титаника која се полако распада.

Међутим, то не значи да је усамљена у мрачним дубинама. 

Сигнал који је покупио сонар прије отприлике 26 година сада је показао да се на то подручју налази пуно више тога него што се прије мислило.

Пилот подморнице

Пилот подморнице Наутиле и ронилац П.Х. Наргеолет први је 1996. године примијетио чудан сигнал на сонару, али узрок овој подводној аномалији је до сада био непознат. Током експедиције на бродолом Титаника почетком ове године, Наргеолет и његови колеге су посјетили претходно забиљежену локацију сигнала како би потражили мистериозни објекат који је за њега одговоран.

Наиме, због јачине сигнала, Наргеолет је сматрао да се тамо налази још једна олупина, алиумјесто тога пронашао је стјеновити гребен, састављен од разних вулканских формација на којем буја популација јастога, риба, спужви и неколико врста корала које би могле бити старе више хиљада година, пише ЦНН.

- Ово је биолошки фасцинантно. Жива бића које се тамо налазе врло су различита од оних које иначе живе у абисалу. Наргеолет је направио заиста важно истраживање. Мислио је да се ради о бродолому, а откриће је, по мом мишљењу, још невјероватније од проналаска олупине - рекао је морски биолог Муреј Робертс са Факултета Единбург у Шкотској.

Абисална равница је израз који се користи за описивање океанског дна на дубини од 3.000 до 4.000 метара, што чини 60 посто Земљине површине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана