Тужан разлог због ког морске корњаче једу пластику

Агенције
Тужан разлог због ког морске корњаче једу пластику

Истраживачи Универзитета у Северној Каролини покушали су да објасне зашто морске корњаче прогутају огромне количине пластичног смећа када наиђу на њега.

И одговор је – јер им миришу лијепо.

Наиме, пластика обично нема јак мирис, али материјал постаје дом мирисног морског живота након што проведе вријеме у океану. Алге и микроскопски организми бораве на њему и ту шире своје мирисе. Пластика тада почиње да мирише као све што једу морске корњаче, наводе истраживачи, а преноси сајт Popsci.

На низу експеримената, ова група истраживача је у контролисаним условима испробавала низ мириса усмјеравајући их изнад површине воде у којој су биле морске корњаче. Међу тим мирисима били су мирис пластике која је провела дуже времена у морској води, али и оне која није боравила у мору, као и мирис хране за корњаче. Хтели су да виде због ког мириса ће корњаче бити најдуже на површини воде.

Оно што су увидјели јесте да су корњаче биле дуже на површини због “морске” пластике у поређењу са другим мирисима.

Истраживачи су потом дошли до закључка да корњаче поједу пластику или се уплету у њу јер су привучени мирисима које пластика повуче. Ово изазива претходну хипотезу која говори да корњаче једу пластичне кесе јер им у води оне дјелују као медузе, претпостављајући искључиво чуло вида као фактор. Иако истраживачи не споре да је разлог визуеле природе, сматрају да је то само дио разлога и да се мора узети у обзир и чуло мириса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана