Турски свемирски путник почео научне експерименте на Међународној свемирској станици

Анадолија
Турски свемирски путник почео научне експерименте на Међународној свемирској станици

ИСТАНБУЛ  - Први турски свемирски путник Алпер Гезеравци почео је да спроводи научна истраживања на Међународној свемирској станици (МСС), објавила је у понедјељак Турска свемирска агенција (ТУА).

Гезеравци и три члана посаде из Шпаније, Италије и Шведске извешће више од 30 научних експеримената и демонстрација на МСС-у у склопу мисије Ah-3. Гезеравци је први турски свемирски путник и провешће 13 научних истраживања током 14-дневног боравка на МСС-у.

ТУА наводи да први експеримент, назван Extremophyte, који је развио Универзитет Еге у Измиру, настоји да открије сљедеће генерације у биљкама које се узгајају у свемиру и на земљи.

Чланове посаде тима Ah-3, који су 20. јануара са Спejсиксовом свемирском летјелицом успјешно спојили с Међународном свемирском станицом, дочекала је Експедиција 70, која тренутно борави у МСС-у.

Мисију Ah-3предводи Михаел Лопез-Алегриа, представник САД и Шпаније, док посаду такође чине Валтер Виладеи као пилот из италијанских зрачних снага и Маркус Вант из Шведске, представник Европске свемирске агенције.

Полијетање је првоо било планирано за 9. јануар, али је два пута одгођено за 17. јануа, а затим за 18. јануар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана