Трка са временом на комети 67П

Б92
Трка са временом на комети 67П

Робот Филе започео је бушење тла и узимања узорака са комете 67П, али се страхује да би могао да остане без енергије и да подаци неће стићи на Земљу.

Мисија истраживања комете 67П је од слетања Филеа на површину постала трка са временом, а велику неизвјесност изазвала је позиција сонде, која не добија довољно соларне енергије да напуни батерије.

"Филе је велики успјех, сви инструменти раде како је планирано, а дизајнирани су прије 15 година. Веома смо поносни", рекли су данас из ЕСА.

Ипак, како су раније данас рекли људи из мисије, вријеме истиче и потребно је преузети велике ризике, јер се страхује да би ово могли да буду посљедњи сати функционисања Филеа.

Батерије су скоро празне, а сијенка једне стене прекрива његове соларне панеле.

Зато је Европска свемирска агенција послала команду роботу да активира бушилицу, узме узорке земљишта и почне са анализом у својим лабораторијама.

Тај дио мисије је изузетно ризичан, јер троши драгоцјену енергију, а могуће је и да ће такве активности дестабилизовати робота, који није успио да се харпунима причврсти за земљиште.

Шта се догодило током бушења и анализе, знаће се тек вечерас око 23 часа, када ће летјелица Розета поново бити у повољној позицији да успостави комуникацију са Филеом.

"Бушилица је данас била активна, не знамо да ли ће Филе успјети да испита узорке, нити да ли ће имати довољно енергије да нам пошаље резултате. То би било фантастично, али није сигурно", каже менаџер пројекта Стефан Уламек.

Филеова тачна позиција, нити конфигурација терена нису потпуно познати, а од слетања трају покушаји да се све одреди анализом пристиглих података и триангулацијом.

"Стижемо до краја мисије и спремни смо да предузимамо све више ризика. Ипак, пресрећни смо због онога што смо досад успјели да урадимо. Не знамо колико је наш робот постигао, али смо веома близу сто одсто зацртаног. Оно што нам недостаје јесте бушење тла. Вријеме истиче и време је за ризике", рекао је шеф мисије Паоло Фери.

Он ипак и даље гаји наду да ће се ситуација са напајањем рјешити у посљедњи час. Како је речено на данашњој конференцији за новинаре, могуће је да ће у тренутку када комета била буде најближа Сунцу, соларни панели добити довољно енергије и да ће се Филе "пробудити".

Такође, очекује се још фотографија са комете, а посредник би требало да буде Розета. Како су данас рекли из Европске свемирске агенције, очекују се 84 фотографије настале током спуштања на комету и након слетања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана