Треба ли да се бринемо због помрачења Сунца?

Huffington Post
Треба ли да се бринемо због помрачења Сунца?

Потпуно помрачење Сунца, највеће у Европи још од 1999. очекује се 20. марта.

 

Свакако да нема мjеста параноји која је током помрачења 1999. навела већину становника Србије да тај дан проведе у замраченим домовима.

Међутим, пошто ће овог пута Мjесец заклонити 98 одсто Сунчевог диска над великим дијелом Европе, поједини произвођачи соларне електричне енергије страхују да може доћи до прекида снабдјевања струјом.

Оператори се мјесецима припремају за помрачење, тврде из Европске мреже за преносне системе електричне енергије у Бриселу.

“Током 30 минута производња струје на основу соларне енергије биће смањена са 17,5 на 6,2 GW, а затим повећана на 24,6 GW. То значи да ће систем за пола сата морати да се прилагоди великој промjени од -10GW до +15GW”, објашњава Патрик Грајхен, извршни директор берлинске компаније за обновљиве изворе енергије Agora Energiewende.

У суштини, помрачење је нека врста “стрес теста” за европски систем производње електричне енергије, али Џон Мејер, аналитичар у лондонској фирми СП Ангел каже да нема места паници.

“Подједнаку претњу представља вулкански пепео. Соларне фарме су готово увијек у комбинацији са другим изворима енергије, што их чини поузданим”, каже он.

На нашим просторима Балкана ће 20. марта Мјесец заклонити око 50 одсто Сунчевог диска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана