Топљење Арктика коштаће 60 билиона долара

Агенције
Топљење Арктика коштаће 60 билиона долара

Вашингтон - Убрзано топљење Арктика могло би да резултује економском шетом од додатних 60 билиона долара, што је на нивоу укупне вриједности свјетске економије прошле године, показују нове анализе, преносе агенције.

Гејл Вајтмен са холандског Универзитета Ерасмус и Крис Хоуп и Питер Вадамс са Универзитета Кембриџ, саопштили су да су посљедице топљења леда по природу негативне, али да се економске посљедице за сада сматрају углавном позитивним.

Смањење леденог покривача омогућиће кориштење поморског пута преко Сјеверног мора изнад Русије, или сјеверозападног пролаза кроз канадски арктички арихпелаг, што ће убрзати и појефтинити транспорт.

Научници наглашавају да ће економски трошкови топљења Арктика, ипак, надмашити корист коју оно доноси и да ће највећи терет поднијети земље у развоју.

Оне ће се суочити са екстремним временским непогодама, погоршањем општег здравља свог становништва и смањењем пољопривредне производње, пошто ће отопљавање Арктика утицати на климу.

Посебно је важно, подвлаче ови научници, потенцијално ослобађање метана у атмосферу са порастом температуре.

Иако метан у атмосфери опстаје краће од угљен диоксида, то је гас који додатно појачава ефекат стаклене баште.

Са смањењем количине леда на Арктику дешава се отопљавање замрзнутог земљишта у близини обале и ослобађа се метан.

На источносибирској арктичкој плочи постоји резервоар од 50 гигатона метана, који ће вјероватно бити емитован у атмосферу у наредних 50 година или брже.

Већа концентрација метана у ваздуху изазваће раст глобалне температуре и убрзање топљења Арктика, што ће имати посљедице далеко од Земљиних полова.

Научници су израчунали да би ово емитовање метана могло да помјери унапријед за 15 до 35 година вријеме када ће просјечна глобална температура порасти за два степена Целзијуса у односу на прединдустријско доба.

То би могло да се деси већ од 2035. до 2040. године и донијело би додатне трошкове од 60 билиона долара.

Укупни трошкови глобалног отопљавања усљед климатских промјена процјењују се на око 400 билиона долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана