Топ пет животиња које најдуже живе

GS
Foto: YouTube

Неке животиње живе стотинама година, чак и хиљадама. Рекордери се налазе у свјетским океанима и осталим водама.

У наставку доносимо пет животиња које се налазе на самом врху листе.

5. Исландска шкољка

Исландска шкољка или Арцтица Исландица, живи на сјеверу Атлантског океана, а научници тврде да може живјети дуже од 500 година. Најстарија пронађена исландска шкољка била је шкољка Минг, која је имала 507 година и која је добила име по кинеској династији Минг јер је рођена за вријеме те династије, преноси РТЦГ.

4. Црни корал

Иако на прву изгледају као камење или биљке, корали су заправо колоније бескичмењака полипа. Ови полипи могу се размножавати полно или неполно. Најдуговјечнији су дубокоморски црни корали, који живе у тропским морима. Најстарије јединке црног корала пронађене су на Хавајима, а датиране су на 4.265 година.

3. Стаклаче

Слично коралима, спужве су такође колоније животиња. Најдуговјечније спужве су стаклаче, које живе у дубоким океанима. Један од најстаријих примјерака припадао је врсти Морохапхис цхуни и био је стар око 11.000 година.

2. Бесмртна медуза

Бесмртна медуза или Турритопсис дохрнии која живи у Средоземном мору може живјети - вјечно. Ова врста медузе позната је по томе што се може претворити у полип када је потхрањена или када се осјећа угрожено, а потом се касније поново претвара у медузу. Иако бесмртне медузе не могу умријети од старости, њихова величина од 4,5 милиметара не допушта им дуг животни вијек јер их често поједу рибе и остали организми.

1. Хидра

Хидре су ситне животињице из кољена жарњака, које се такође сматрају бесмртнима. Хидре имају способност регенерације, што значи да се њихове матичне станице непрестано дијеле и тако замјењују оштећене станице. Иако не старе, хидре су и даље мета разних предатора и болести, али у повољним условима, могле би живјети вјечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана