Тик Ток остао без музике, инфлуенсери бијесни

ГС
Тик Ток остао без музике, инфлуенсери бијесни

"Universal Music" је одлучио да повуче милионе својих пјесама са ТикТок-а након пропалих преговора о плаћању, а ова одлука разљутила је инфлуенсере и блогере који неће моћи да користе пјесме популарних извођача у својим видеима.

Наиме, ова одлучка значи да ова друштвена платформа више неће имати приступ пјесмама извођача попут Тејлор Свифт, која је дефинитивно најпопуларнија, али ту су и Дрејк, Викенд, као и многи други.

"Сваки мој видео који има највише прегледа садржи приче о Тејлор Свифт и користим њене пјесме у позадини. Њихово искључивање може да буде лоше за мој садржај и трагично за мој труд", рекла је инфлуенсерка, пише wеирд.цом.

Делуло је рекла да би креатори могли да пређу на алтернативне верзије популарних пјесама и да избјегавају ауторски заштићену музику.

Међутим, има и оних који подржавају овај потез.

Инфлуенсерка Маделин Макрае каже да ово може да буде добар начин да анонимни умјетници изађу из сјенке, али и да се не популаризују пјесме на начин скраћивања у 60 секунди.

"Прво сам била фрустрирана, али сам схватила да овај потез није уопште лош. На овакав начин анонимни умјетници могу да изађу из сјенке. Такође, прави љубитељи Свифтове не знају само њене песме са Тикток-а, већ све албуме, и драго ми је да се неће све популаризовати и то у снимцима од 60 секунди", рекла је Макрае.

Ова одлука Универзал мјузика је штетна и за умјетнике. Конкретно Били Ејлиш није у могућности да промовише свој нови албум путем ове платформе, јер нема звука.

Универзал и други су претходних година имали стратегију популаризовања пјесама истражујући Тикток аналитику, а сада тога неће бити. Уколико се овај проблем не ријеши испаштаће и уметници, као и корисници ове платформе, јер било који садржај нема сммисла без музике.

Такође, млађим генерацијама ова платформа значи да чују које песме су у тренду и на тај начин формирају своје плејлисте.

Иако постоји могућност кориштења популарних пјесама за које постоје различите варијанте и миксеви, ускоро би и то могло да нестане, преноси wеирд.цом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана