Тијело само може да уништи рак?

Агенције
Тијело само може да уништи рак?

Научници су открили како тијело само може да уништи ћелије тумора, без коришћења икаквих лијекова.

Истраживачи са Државног универзитета Пенсилваније дошли су до револуционарног открића – они су идентификовали молекул познат као TIC 10, који активира протеин за помоћ у борби против рака.

Протеин TRAIL (лиганд који изазива апоптозу – ћелијску смрт – повезан са фактором некрозе тумора) спречава развој тумора током имунолошког надгледања, односно у фази када имунолошки систем „патролира" организмом у потрази за ћелијама рака.

 Тај процес се обуставља у напредној фази болести што доводи до неконтролисаног раста и ширења рака.

Кључна добробит коришћења TRAIL-а као средства за борбу против рака јесте да је он већ дио имунолошког система тако да није токсичан за тијело попут хемиотерапије или зрачења.

Штавише, мала количина TIC10 је ефектнија од других љекова јер може да пробије баријеру између мозга и крвотока. Та баријера онемогућава лијековима против рака да уђу у мозак, па самим тим блокира њихову ефикасност.

  - Нисмо предвидјели да ће овај молекул моћи да лијечи и рак мозга, што је било пријатно изненађење - казао је вођа истраживања, онколог Вафик Ел-Деири.
 

Друга позитивна ствар је та да TIC 10 не активира TRAIL само у канцерогеним ћелијама већ и у здравим. Оближње здраве ћелије такође добијају „вјетар у леђа" и на својој површини умножавају број TRAIL рецептора који уништавају рак.  

Иако је студија била ограничена само на мишеве, др Ел-Деири је увјерен да би сличан приступ могао да се примјени и на људима. „Изненађен сам и одушевљен што нам је ово успјело", каже он.  

- Малом количином молекула значајно смо увећали и савладали ограничења путање TRAIL-а што даје наду да можемо лијечити рак безбједним механизмима који већ функционишу код људи са нормалним и дјелотворним имуним системом. Тренутно смо у фази истраживања када покушавамо да превазиђемо одређена ограничења и дођемо до ефикасне и селективне терапије против рака - закључио је др Ел-Деири.  

Студија је објављена у журналу "Scince Translational Medicine ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана