Тиграсти комарац пријети сјеверозападној Европи и Балкану

Танјуг
Тиграсти комарац пријети сјеверозападној Европи и Балкану

ЛИВЕРПУЛ - Клима у сјеверозападној Европи и на Балкану постаје погодна за тиграсте комарце, врсту која преноси разне болести, упозоравају британски стручњаци с Ливерпулског универзитета.

Климатске промјене у овим регионима, наиме, доводе до све блажих зима и све топлијих љета, што погодује тиграстим комарцима, преноси АФП.

Они су се први пут појавили у Европи 1979. године у Албанији, а сада их има у више од петнаест земаља на југу Европе.

Азијски тиграсти комарац, чије је научно име "aedes albopictus ", карактеристичан је за тропске и суптропске предјеле Југоисточне Азије, а може да пренесе вирус Западног Нила, жуту грозницу, денга грозницу, јапански енцефалитис и друге болести.

Током 2007. овај комарац је изазвао избијање болести чикунгјуна, која напада зглобове, у италијанској провинцији Равени. Три године касније донио је вирус денга грознице у Француску и Хрватску.

Саме временске прилике не указују са сигурношћу да ће се тиграсти комарац проширити на неку област, напомињу ливерпулски стручњаци. Од значаја су и вегетација и тип земљишта.

Средином шездесетих година, тиграсти комарац се могао наћи само у Индији и још неким дијеловима Азије, као и на шачици пацифичких острва. Отада се проширио на Сјеверну и Јужну Америку, карипске земље, Африку и Блиски исток, углавном посредством транспорта робе.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана