Тесли нису дали да спаси свет!

vesti-online.com
Тесли нису дали да спаси свет!

Сент Гален - Акција Сат за нашу планету, у којој је протеклог викенда ради скретања пажње на уништавање људске околине у више од 4.000 градова широм свијета на сат времена искључивана струја, поново је у центар пажње довела српског научника Николу Теслу који је почетком 20. вијека био на прагу да открије пут коришћења непресушних ресурса космичке енергије. Тим поводом разговарали смо с Петром Стојановићем, оснивачем огранка удружења "Тесла сосијети" у швајцарском Ст. Галену.

Удружење је с циљем да промовише српског научника и његова достигнућа основано 2004, а до данас је успјело да окупи и значајна научна имена, међу којима је и Михаела Крауса, аутора књиге "Како је Никола Тесла пронашао 20. вијек".

- Проналаском наизменичног електромотора и низа других патената из подручја физике и електротехнике, Тесла је много допринео заштити људске околине, али да је дошло до реализације његовог патента за коришћење космичке енергије, акција Сат времена за нашу планету не би ни била потребна - каже Стојановић, који, наравно, акцију подржава.

Стојановић упућује и на поменуту књигу Михаела Краузеа који на страни 364 (поднаслов Слободна енергија) говори о Теслином патенту бр. 685 957 којим је српски научник 1901. године описао како космичку енергију претворити у корисну електричну.

О овој енергији до данас је све остало у домену фантазије, али има и оних који тврде да је Тесла почетком тридесетих година успио да свој аутомобил Pierce - Arrow помоћу антене "танкује" космичком енергијом. Најувjерљивији бранитељ ове тезе је њемачки проналазач Клаус Јебенс, који у својој књизи "Снага из универзума" ("Die Uhrkraft aus dem Universum"), тврди да се његов отац Хајнц, тадашњи директор њемачке Проналазачке куће, с Теслом 1930. возио у његовом електричном аутомобилу. Јебенс на 23. страни своје књиге то и документује факсимилом очеве прибиљешке коју је у његовој архиви пронашао као дуго чувану "строгу тајну".

"Вести" су извјестиле о овој књизи и у то вријеме у Хамбургу посјетиле Клауса Јебенса. Његове тврдње да је то била космичка енергија, оспорене су тврдњом да је Никола Тесла свој аутомобил "танкао" струјом из електричне централе на Нијагари, а не енергијом из космоса.

- У сваком случају и ту се ради о епохалном изуму бежичног преноса електричне енергије који до данас није решен, јер су му профитери тај патент сакрили због немогућности наплаћивања струје која се преноси бежично - каже Стојановић, познати промотер Теслиног дјела, који наглашава да је Тесла данас више политичко него научно питање, и да ће српски научник постати још актуелнији када се смање резерве нафте, а свијетла због недовољне алтернативне енергије, и без организованих акција почну још чешће да се гасе.

Батерије нису будућност

- Да је дошло до реализације Теслиног патента о бежичном преносу електричне енергије или његовој тези о коришћењу космичке енергије, данас би се светом возили искључиво електрични аутомобили, јер не би било тих скупих и недовољно добрих батерија. Будућност неће припасти литијумским батеријама, већ Теслиној замисли о бежичном преносу електричне енергије - уверен је Стојановић.

Ауспух је непотребан

- Према њемачком проналазачу Клаусу Јебенсу (који и сам ради на проналаску алтернативне електричне енергије) аутомобили у свијету за дан потроше 12 милиона тона нафте, а Теслин аутомобил Pierce-Arrow ауспух није ни имао - подсећа Стојановић, велики поборник електричног аутомобила "Tesla - Roadster".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана