Тесла - творац будућности

Вечерње новости
Тесла - творац будућности

Десети јул 1856. године, дан рођења Николе Тесле, слави се у Србији као Дан науке, у Филаделфији и Земуну као Дан града. А у Чикагу, Перту, Њујорку, Загребу, Смиљану, Прагу, Москви, Братислави, Бечу, Будимпешти и селу Јабука код Панчева као Теслин рођендан. Музеј овог научника у Београду, ових дана је преплављен посjетиоцима са свих страна свијета којима је ово обавезна дестинација приликом доласка у главни град Србије.

- И поред ових врућина ми имамо све бројнију посјету. Већ од десет сати ујутро имамо велике групе странаца на вратима музеја. Посјета је са 4.500 људи током 2000. нарасла на 28.493 током прошле године - рекао нам је Младен Вујовић, замјеник директора Музеја Никола Тесла, док је примао прве јутарње посјетиоце. - Интересовање за рад генија из Смиљана расте великом брзином.Никола Тесла је данас најпопуларнији Србин у свијету, прави планетарни феномен.

Тесла је живео у двадесет градова широм свијета и сваки од њих му је подигао споменик или по њему дао имена својим улицама. Посљедњи је то лане учинио Перт у Аустралији, гдје је Тесла добио двије улице и бисту у аули универзитета. Нове бисте треба да добију Праг, Братислава и Москва. У музеју не постоји евиденција о свим почастима Николи Тесли и употреби његовог имена и презимена.

- Музеј брине о оставштини Николе Тесле, али не штити његово име и зато немамо податке о томе колико удружења, компанија, института, факултета, школа и других установа носи његово име. Познато је, међутим, да је Тесла све популарнији, јер се о њему тренутно снимају три филма, а објављен је и стрип "Тесла Гик", који говори о његовим сукобима са Едисоном - рекла је кустос Ивана Зорић.

У Боготи постоји средња техничка школа која се зове „Никола Тесла", а у Хановеру је један Нијемац своју фирму назвао "Тесла геније". Упитан за разлог, овај Нијемац је одговорио:

- Волим Николу Теслу, он је творац наше будућности!

Наши саговорници тврде да је Тесла као свејтска личност први пут слављен 2006. године, на 150-годишњици свог рођења, а потом 2009. године, када је „Гугл" поставио лого српског генија. Од тада се његово име на интернету годишње употреби скоро милијарду пута. На листи сајтова посвећених великом научнику "Гугл" је први, а београдски Музеј Николе Тесле је са 300.000 улазака својевремено стигао до трећег мјеста по посећености.

- У свијету данас постоји бар 100.000 сајтова посвећених Николи Тесли. Сваког дана на интернету милион људи говори и пише о њему. Ријеч је углавном о младим људима, који себе називају теслијанци или Теслин народ - објашњава овај феномен Младен Вујовић.

- Српски геније је њихов нови идол. Теслу млади људи доживљавају као миротворца, као гуруа екологије, али и као човјека који је створио будућност свијета. Многи од његових обожавалаца се односе према Тесли као да је жив човјек, а не као да је мртва легенда.

Показује књигу утисака, у којој су посјетиоци музеја написали поруке лично за Николу Теслу. Неке од њих гласе: "Ти си живи геније, а не преварант, како причају твоји противници!", "Хвала ти за будућност!", "Учини свет бољим!"

- Никола Тесла је био популаран још док је био жив. Научници су га величали до педесетих година, а потом су га занемарили. Планетарну популарност је стекао у 21. вијеку, када је Тесла схваћен као творац планетарне енергије. Данас се и научници и лаици баве његовим патентима и проблемима које је поставио у прошлом вијеку - каже Младен Вујовић, замјеник директора Музеја Никола Тесла. - Све то показује да је Никола Тесла и данас жива прича.

Управо због све веће популарности нашег научника, др Љубо Вујовић, предсједник Теслиног научног друштва из Њујорка, упутио је Уједињеним нацијама приједлог да се 10. јул прогласи за Светски дан науке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана