Тесла поново осваја свијет

Драгана Келеч
Тесла поново осваја свијет

Њујорк - Научна фондација "Никола Тесла" организује 11. јануара у Њујорку комеморативну конференцију у част једног од најзначајнијих свјетских научника, чија ће тема бити "Увођење Тесле у наставни план и програм".

Рекао је то "Гласу Српске" предсједник и оснивач Научне фондације "Никола Тесла" у Филаделфији Никола Лончар.

- Конференција ће се одржати у хотелу "Њујоркер" у Њујорку, гдје ће се окупити највећи свјетски умови, научници, инжењери, тумачи алтернативне енергије, експерти иновација, умјетници и Тесла ентузијасти, и одати част овом научнику - казао је Лончар.

У Теслиној фондацији су истакли да ће на конференцији главни предавачи бити предсједник Теслиног научног центра у Ворденклифу Џејн Алкорн, редитељ документарног филма "Фрагменти са Олимпуса визија Николе Тесле" Џозеф Сикорски и самостални истраживач, као и уредник и водитељ радио емисије "What on Earth is Happening" Марк Пасио.

- На овој смотри Теслиних ентузијаста, иноватора и научника, посјетиоци ће имати прилику да се упознају са најновијим истраживањима из области у којима је Тесла радио - нагласио је Лончар.

Према његовим ријечима, неки од главних предавача су Александар Протић, Гери Петерсон, Владимир Вујичић Филип и Брајан Јетсер.

- Као и прошле године, вечерњи часови су резервисани за додјелу награде "Теслин дух". Ове године значајан је број добитника овог признања за иновације у различитим пољима. Први пут ћемо додијелити велики "Теслин дух", трофеј за најзначајнији допринос у 2013. по избору публике - истакао је Лончар и додао да је циљ Теслине научне фондације промоција лика и дјела овог великана кроз подизање свијести о његовим достигнућима и доприносима 21. вијеку.

- То подразумијева промоцију његових патената и иновација које су примјењиве у готово свим модерним потребама - истакао је Лончар.

Допринос

Никола Тесла је, како истиче Лончар, дао свој највећи допринос свјетском научном и технолошком развоју као научник и проналазач ротационог магнетног поља, те комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије засноване на наизмјеничној струји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана