"Тесла" под инфлаторним притиском

Срна
Foto: тесла

ВАШИНГТОН - Главни извршни директор компаније "Тесла" Илон Маск рекао је да се овај произвођач електричних аутомобила и његова компанија за израду свемирских летјелица "Спејс икс" суочавају се са значајним инфлаторним притиском у смислу сировина и логистике.

Маск је, такође, на "Твитеру" поставио питање о изгледима за стопу инфлације и рекао да његове компаније "нису саме", ретвитујући чланак у којем се каже да је сукоб између Украјине и Русије подигао цијене роба на највиши ниво од 2008. године.

Украјинска криза довела је до скока цијена метала који се користе у аутомобилима - од алуминијума у каросерији до паладијума у каталитичким конверторима до висококвалитетног никла у батеријама електричних возила - и купци ће вјероватно платити рачун.

Растуће цијене сировина изазвале су забринутост у вези са економијом електричних возила, јер се превазиђени произвођачи аутомобила и стартапи припремају да лансирају нове аутомобиле ове године након што су превазишли проблеме у вези са недостатком чипова.

Поред тога, геополитички изазови који произилазе из украјинске кризе утицали су на рад фабрика у САД и отежали посао добављачима сировина. Аналитичари компаније "Велс Фарго" су примјетили да су цијене никла, кључног материјала који се користи у батеријама, порасле за 130 одсто, док су кобалт, литијум и алуминијум ове године порасли за 16 одсто на 88 одсто.

"Тесла" је прошле недјеље подигао цијене својих популарних си-ју-ви возила и лимузина у Кини и САД за 1.000 долара. И "Тојота" је најавила да ће смањити производњу због проблема у ланцу снабдијевања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана