Температура на Гренланду нарасла 34 степена

Агенције
Температура на Гренланду нарасла 34 степена

Годишњи извјештај о 'Стању климе', објављено прошлог четвртка, наводи како је 2014. била најтоплија у последњих 135 година, откада постоје мјерења.

А температуре ће само додатно расти.

Снажан утицај климатских промјена имају драматичан ефекат на Гренланд, највеће острво на свијету.

Прије тачно осам година, на данашњи дан 2007., температура измјерена на Гренланду износила је 35 степени Фаренхајта испод нуле (-37,2 степени Целзијуса). Снажни вјетрови који носе снијег тада су били норма за све тамошње истраживаче.

Међутим, овог љета сунце сја јаче, но иначе, отапајући лед све брже и брже. Температура је сада 27 (!) Степени Фаренхајта изнад нуле (-2,7), пуних 62 степена Фаренхајта топлије, но прије осам година. Научници покушавају да открију да ли се загријевање наставити.

Гренланд је друго највеће подручје леда на свијету, веће од четвртине Сједињених Америчких Држава, дебљине готово 3,5 километара на највишем дијелу.

Глациолог Јоел Харпер, са Универзитета у Монтани, сваког љета проучава гренландске ледењаке и њихово кретање. Научници супротном на Гренланду редовно бораве од 1989. године.

"Гренланд садржи енормне количине воде у облику леда. У недавним деценијама много се више леда топи него обнавља кроз снег што узрокује издизање нивоа мора", упозорава Харпер.

Доказ раствореног леда може се видјети из ваздуха. Довољно је само погледом пронаћи плаве базене. Сателитске снимке показују како се током најтоплијих дана готово половина глечера растапа, удвостручујући уобичајену норму за ово доба године.

Како се глечери топе тако тамне што у комбинацији са седиментима и глобалним загађењем ваздуха додатно убрзава процес загријевања планете.

"На Гренланду што сјеверније идете то је ваздух загађенији. Већина свјетске индустрије налази се на сјеверној полулопти и управо се тамо испуштају највеће концентрације хемикалија - објашњава Мишел О'Неил, који мјери загађиваче од 2008.

Шта је лед тамнији то ће се прије отопити у океан.

"Гренланд тренутно доприноси подизању нивоа мора с 40 посто" истиче Харпер.

У последњих стотину година, ниво свјетских океана подигла се између 10 и 20 центиметара, а научници предвиђају да ће до краја вијека додатно расти чиме ће угрозити обалне градове попут Мајамија, Мумбаија, Сиднеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана