Тајна мумије: Инке су опијале и дрогирале дјецу па их жртвовали

Vijesti.me
Тајна мумије: Инке су опијале и дрогирале дјецу па их жртвовали

Научници су проучавали 500 година старе мумије троје дјеце које су пронађене 1999. у близини вулкана Лулаилацо, високом 6.739 метара, на граници Аргентине и Чилеа.

Међународни тим научника доказао је да су Инке жртвовале дјецу, те да су ону дјецу која су изабрана као жртве, мјесецима дрогирали алкохолом и лишћем коке, и тако их припремали за смрт.

Закључке студије, преноси 24sata.hr, сада су објавили у магазину Proceedings.

Инке су вјеровале да стање опијености води према духовности. Научници су захваљујући узорцима косе дошли до закључка како су Инке дјецу припремале за жртвене ритуале.

Доказали су да су Инке дјевојчици старој 13 година годину дана прије смрти промијенили прехрану. Претпоставља се да су је тада изабрали за жртву и давали јој лишће коке и алкохол који су добијали од кукуруза. Дјевојчица је била најстарија од пронађених мумија.

Нису пронађени трагови који би показивали да је дјевојчица убијена насилном смрћу па се претпоставља да су дјеца остављена да се смрзну.

Уз мумије које су добро очуване, пронађени су злато, сребро, мали кипови, текстил, као и лонци у којима се вјероватно налазила храна, пише Дејли Мејл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана