Тајанствени створ за којег се вјеровало да не постоји

Aгенције
Тајанствени створ за којег се вјеровало да не постоји

Патуљасти прави кит, тајанствени створ који веома ријетко излази на површину, посљедњи је живи рођак једне древне групе китова за коју се дуго вјеровало да је изумрла, показала су нова истраживања.

Откриће објављено у часопису Proceedings of the Royal Soceity B, могло би објаснити зашто тај загонетни морски сисар изгледа толико другачије од осталих данашњих китова.  

"Данас живи патуљасти плави кит је као живи фосил", каже Феликс Маркс, палеонтолог с новозеландског универзитета у Отагу. "Он је посљедњи преживели из древне лозе за коју досад нико није вјровао да још живи".  

Тај размјерно малени кит који нарасте до 6,5 метара, живи на отвореном мору.  

Становник је океана земљине Јужне полутке и виђен је само неколико десетака пута. Зато научници не знају готово ништа о његовим навикама или социјалној структури.  

Чудно створење намргођеног лица изразито је различито од осталих данашњих китова. ДНК анализа показала је да се патуљасти прави кит одвојио од модерних китова усана попут плаветног и грбавог кита прије 17-25 милиона година. Облик његовог лица и вилице показује да је вјероватно сроднији породици китова у којој је гренландски кит. Али нема студија фосила које би показале како је патуљасти кит еволуирао, каже Маркс.  

Како би схватили гдје је патуљастом киту мјесто међу китовима, Маркс и колеге пажљиво су анализирали кости лобање и остале фосилне фрагменте патуљастог правог кита и неколико других древних китова.  

Његова лобања највише подсјећа на древну породицу китова Cetothetium за које се сматрало да су изумрли прије два милиона година, кажу истраживачи. Китови из рода Cetothetium појавили су се прије 15 милиона година и неко вријеме су настањивали све свјетске океане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана