СЗО: Кобасице и сланина изазивају рак

Срна
СЗО: Кобасице и сланина изазивају рак

Истраживачко одjељење Свjетске здравствене организације (СЗО) званично је објавило извjештај према ком су месне прерађевине без икакве сумње канцерогене намирнице, а црвено месо "могући кривац" за неке врсте рака.

Извjештај ове утицајне групе заснован је на раду 22 међународна стручњака који су анализирали истраживања обављана претходних деценија о повезаности црвеног меса и прерађевина и карцинома.


Панел је прегледао експерименте спроведене на животињама, студије о људској исхрани и здрављу и ћелијске механизме који могу довести до рака.

У црвено месо спада говедина, телетина, јагњетина, овчетина, месо коза и коња. У месне прерађевине убрајају се намирнице од меса којима се продужава рок трајања димљењем, усољавањем, сушењем или конзервирањем. То су кобасице, виршле, саламе, сланина, шунке, усољено сушено месо, димљено месо, конзервирани месни одресци и паштете. Додаци који се стављају у месо у процесу прераде повећавају ризик од канцера, као и висока температура термалне обраде свjежег меса (као што је на роштиљу).

Према извjештају, само 50 грама месних прерађевина дневно повећава шансу од рака дебелог цријева за 18 процената.

Међутим, закључак СЗО већ је наишао на оштро противљење лобиста америчке месне индустрије.

"Сматрамо да нема довољно доказа да се црвено месо повезује с било каквим канцером", изјавила је Шајлин Макнил, извршни директор Националног удружења сточара.

Потенцијална повезаност између уноса црвеног меса и рака тема је бројних студија и дебата већ деценијама. Међутим, закључком да прерађевине изазивају рак, а црвено месо га "вјероватно узрокује" Свјетска здравствена организација је отишла и корак даље.

Експерименти којима се тестира да ли одређена врста намирница изазива канцер представљају огроман подухват. Они захтијевају контролу исхране хиљада испитаника током много година. На примјер, једна група добија задатак да једе много меса, друга нешто мање, а трећа нимало.

Међутим, из разних разлога такви експерименти се ријетко спроводе и научници обично бирају мање директне методе, познате као епидемиолошке или опсервационе студије, како би дошли до релевантних закључака.

"Ја разумијем да су људи скептични због овог извјештаја о месу, јер експериментални подаци нису нарочито јпоуздани", каже Паоло Бофета, професор Института за проучавање канцера Тиш у оквиру Медицинског факултета Монт Синај, који је учествовао у сличним панелима СЗО.

"Међутим, у овом случају епидемиолошки докази су врло поуздани."

Други научници, међутим, критикују и епидемиолошке студије, јер често посежу за "лажно позитивним" резултатима, односно закључцима да нешто изазива рак чак и када то није случај.

"Да ли је све што једемо повезано с раком?", назив је често цитираног рада објављеног 2012. у листу " American Journal of Clinical Nutrition".

Тај рад преиспитивао је академске студије које су укључиле класичне намирнице. Од 50 испитаних, 40 је проучавано из угла њиховог утицаја на повећавање шансе од оболевања од рака.

Појединачно, већина студија показала је да је сам унос хране повезан с канцером. Међутим, када се посматрају само неке од намирница, докази за такве тврдње се смањују.

"Многе студије приказале су невероватне ефекте хране, чак и онда кад су докази за такве тврдње били слаби", закључили су аутори.

Иако су епидемиолошке студије биле кључне за доказивање опасности од цигарета, обим ризика који има конзумација меса далеко је мањи и научницима је тешко да издвоје конкретан узрок наводне опасности.

"Вероватно не треба претеривати у конзумацији меса", рекао је Џонатан Шенфилд, један од аутора чланка у " American Journal of Clinical Nutrition" и предавач на одсјеку за радиологију и онкологију на Харварду. "Међутим, посљедице једења меса би у најгорем случају биле минималне."

Штавише, критичари саопштења СЗО тврде да су два експеримента потврдила да испитаници који смање унос меса не смањују тиме и ризик од рака. Ипак, могуће је да испитаници нису у довољној мјери смањили унос меса.

Чак ни из СЗО не инсистирају на томе да је сендвич са сланином подједнако штетан као цигарета.

"Индивидуално ризик од развоја колоректалног канцера због конзумирања прерађевина остаје мали, али се ризик повећава са количином поједеног меса", рекао је Курт Страјф из СЗО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана