Сви су против Appleа

ГС
Foto: Илустрација

Аpple ће скенирати фотографије корисника, а разлог је веома битан – борба против дjечије порнографије.

Ипак, постоји проблем.

Apple ће у наредним данима на паметне телефоне корисника у Сједињеним Америчким државама инсталирати НеуралХасх, који ће скенирати фотографије корисника тако што упоређује јединствене "потписе" (hashes) фотографија које садрже дјечију порнографију са истом врстом "потписа" слика које се налазе на уређају.

База потписа (дакле, не самих фотографија) биће смештена на сваки iPhone на ком ће се дешавати ово поређење ће тражити слике везане за дечију порнографију. Apple каже да се на овај начин бори против злоупотребе деце и против дечије порнографије.

Ипак, чињеница да ће Apple увести систем за провјеравање фотографија на уређају, макар у овом моменту у сврхе борбе против дјечије порнографије не свиђа се свима, тачније – не свиђа се многима.

NeutralHash ће аутоматски упоређивати све слике са Appleовом архивом из "Националног центра за нестале особе и злостављану дјецу", која броји 200.000 фотографија, и тако ће откривати спорне и законом кажњиве фотографије. Као што је већ поменуто, ово скенирање иначе ради тако што упоређује јединствене "потписе" (hashes) фотографија које садрже проблематичан садржај са истом врстом "потписа" слика које се налазе на уређају.

Многима се не свиђа овај потез Appleа и већ су кренуле да се пишу петиције против нове идеје Appleа, па се од компаније захтјева одустану од овога јер тако нарушавају деценије рада према чувању приватности корисника.

Вил Катхарт, један од главних људи ЊхатсАппа, отворено је против идеје Appleа и навео је да је ово што хоће да спроведу у дјело веома забрињавајуће.

Рекао је да WhatsApp ово неће подржати и да су они на другачији начин дошли до разних података о дјечијој порнографији и пријавили чак 400.000 случајева у 2020. години.

WhatsApp и Facebook одавно нису у добрим односима са Appleом, а све је почело око реклама на новом iOSу 14.5, где Apple наводно спутава Фацебоок да се слободно рекламира.

Многи су се побунили и сви су против Appleа – Едвард Сноуден, политичари, глумци, директори...

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана