Сви спејс шатлови на једном мjесту VIDEO

Aгенције
Сви спејс шатлови на једном мjесту VIDEO

Сада када спејс шатлови више не лете, када су отишли у музеје и у историју, жао нам је. Погледајте на једном мјесту сва полијетања.

У почетку дочекани су као елегантне и моћне летјелице које ће нас све увести у нову еру астронатике и чинило нам се да доба Звјезданих стаза у којима велики свемирстки бродови лако крстаре свемиром, више није тако недостижно, па ни бесконачно далеко. А онда је спејс шатл Челинџер 28. јануара 1986, 73 секунде након лансирања експлодирао и у смрт однио свих седам чланова своје посаде.

Узроци катастрофе испитивани су детаљно, а даљи летови одложени до септембра 1988. И када су мисије спејс шатлова поново послтали рутина услиједила је нова катастрофа. 16. јануара 2003. непосредно пред слетање експлодирао је спејс шатл Колумбија. Поново је изгубљена семочлана посада.

На крају, испоставило се да је спејс шатл непоуздана летјелица и уз то врло скупа. Тако је њихова судбина запечаћена. Летјели су још неколико година, по инерцији, да би се завршили испланирани послови и испуниле међународне обавезе, а онда су 2011. потпуно повучени из употребе. Данас служе као успомена на једну епоху астронаутике. Сад нам је жао што не лете.

Ово су укомпонована сва лансирања спејс шатлова. Укуно било је 135 лансирања, 134 успешних. Са својих мисија шатлови су се успјешно вратили на земљу 133 пута. При пут је један шатл полетио 12. априла 1981. Задњи пут 21. јула 2011. У свемир су однили Свемирски телескп Хабл, летјелице Галилео, Магелан, Одисеј, тоне компонената SSI, бројне сателите ... Обавили су велик посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана