Свемирски телескоп Џејмс Веб забележио нову слику звијезде у процесу формирања

Танјуг
Свемирски телескоп Џејмс Веб забележио нову слику звијезде у процесу формирања

ВАШИНГТОН - Свемирски телескоп Џејмс Веб забиљежио је нову слику звијезде у процесу формирања, пружајући увид у рођење Сунца прије 4,6 милијарди година, преноси BBC.

Телескоп Џејмс Веб је изум НАСA који снима детаљне слике небеских тијела и омогућава научницима дубље разумијевање свемира.

На снимцима објекта под називом HH212 у сазвjежђу Орион приказане су ружичасто-црвене млазнице које избијају у супротним смјеровима из густог диска гаса и прашине, гдје је протозвијезда скривена. Према центру овог објекта појављује се звијезда која вјероватно није стара више од 50.000 година.

Призор би изгледао готово исто као када је наше Сунце било сличне старости, наводи BBC. Научници вјерују да то изливање гаса игра кључну улогу у регулисању рађања звијезде. За разлику од претходних снимака, инфрацрвена камера телескопа Џејмс Веб снимила је оштрији, детаљнији поглед на HH212, омогућавајући научницима да посматрају промјене у структурама млаза током времена. Проучавањем ових промјена и мјерењем брзине кретања различитих елемената, астрономи могу стећи дубље разумијевање процеса који покрећу формирање звијезда, наводи BBC.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана