Свемирски телескоп Џејмс Веб оштећен у удару микометеорита

ГС
Foto: Кликс

Микрометеорит који је погодио свемирски телескоп Џејмс Веб изазвао је више штете него што је очекивано, али научници су били у стању да прилагоде огледала тако да пониште већину негативних ефеката.

Штета коју је телескоп Џејмс Веб претрпио у удару микрометеорита у мају гора је него што се очекивало према фотографијама објављеним у новом извјештају.

У објављеном документу стоји да је већина удараца микрометеорита у велико огледало овог телескопа изазвала занемариву штету али да је један ударац из половине маја довео до трајне штете на телескопу.

Микрометеорит је погодио сегмент огледала означен Ц3 и повећао погрешку таласне фронте сегмента са 56 нанометара на 178 нанометара након корекције подешавањем сегмента. Ипак, будући да је сваки сегмент огледала подесив штета на сегменту Ц3 могла се надокнадити и није угрозила резолуцију примарног огледала у цјелини.

Још увијек није јасно да ли се ради о ријетком догађају који се статистички може догодити једном у више година или је телескоп осјетљивији на оштећења од стране микрометеорита него што је предвиђено у моделима прије лансирања, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана