Свемирски штит из Звјезданих ратова је могућ

Telegraph
Свемирски штит из Звјезданих ратова је могућ

Студенти са Универзитета Лесте доказали су да је заштитно поље које би штитило свемирске бродове од ласерске паљбе научно могуће, пише британски Тelegraph.

Четири студента са овог универзитета позабавили су се овом темом и открили да се наука иза овог заштитног принципа увелико користи на Земљи.

Они су своје откриће објавили у „Журналу специјалне физике" који објављује одjељење за физику и астрономију универзитета.

У филмовима свемирске бродове штити заштитно поље које одбија непријатељску ласерску паљбу. Како би рекреирали овај тип штита, студенти су претпоставили да би се користило поље од супер-вреле плазме које је на мjесту држало магнетно поље око брода.

Што је плазма гушћа, то би била виша фреквенција електромагнетног таласа (или радијације ласера) која би била одбијена.

Овај принцип већ може бити виђен у радио комуникацијама „преко хоризонта" које се користе деценијама и у раним радарским системима.

„Земљину атмосферу чини неколико специфичних слојева, од којих је један јоносфера. Јоносфера је плазма, и простире се на висини од 50 километара изнад Земљине површине до ивица свемира", изјавио је студент Александер Тут.

„Баш као и плазма описана у нашем раду, она одбија одређене фреквенције електромагнетне радијације", додао је.

Било би потребно јако магнетно поље како би се створио притисак који би држао плазму на мjесту, а студенти су израчунали да потребна снага магнета може да се генерише, али би био потребан огроман извор енергије који би ограничио слободан простор на броду.

Још један велики проблем јесте то што би штит дизајниран да одбија свjетлосну радијацију спријечио долазак свјетлости до пилота што би га учинило ефективно слијепим.

Студенти сматрају да би ултра-љубичаста камера била боља алтернатива с обзиром да је УВ радијација ван фреквенције свјетлосне радијације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана