Свемирски лифт до Месеца

Агенције
Свемирски лифт до Месеца

Компанија “Лифтпорт”, са седиштем у Калифорнији, тврди да би свемирски лифт којим би се превозили људи и роботи до Мјесеца могао данас да се направи.

Радикални “Лифтпортов” систем могао би да омогући јефтини и једноставан приступ на површину Мјесеца уз помоћ тракастог кабла, објашњавају стручњаци. Компанија, на чијем челу се налази бивши инжењер NASA, почела је на свом сајту да прикупља новац за први дио пројекта.

Први кораци су тестирање лифта висине два километра на Земљи, након чега треба да услиједи рад на “мјесечевом лифту”. У почетку би се користио свемирски лифт који треба да повеже Мјесец са свемирском станицом.

“Лифтпорт група” намјерава да прикупи 8.000 долара од корисника преко сајта “kickstarter” за прву фазу, коју чини прављење плутајуће платформе спојене кабловима са Земљом, како би робот могао да се попне на висину од два километра.

“Прије око шест мјесеци смо направили главни пробој за који мислимо да ће трансформисати људску цивилизацију и желимо да и ви постанете дио тога”, написао је Мајкл Лејни, предсједник компаније “Лифтпорт груп” на њеном сајту.

“Лично сам учествовао у NASA истраживању од 2001. до 2003. године. Моја компанија ‘Лифтпорт’ настала је из резултата тог истраживања”, каже Мајкл и додаје да би овај концепт могао постати стварност у наредних осам година.

Компанија треба да сакупи суму од још три милиона долара који би јој омогућили да направи једногодишњу студију изводљивости за пројекат свемирског лифта до Мјесеца.
Стручњаци кажу да ће свемирски лифт до Мјесеца имати мање компликација него свемирски лифт на Земљи јер Земљин природни сателит има мању гравитацију.

Представници “Лифтпорта” надају се да би њихова технологија могла да се користи и за друге примјене. На примјер, њихова конструкција могла би да се користи и као јефтине “куле” за комуникацијске системе на Земљи, које би обезбјеђивале бежични интернет, надзор усијева, шумских пожара, а могле би да послуже и као мјесто за постављање камера које би снимале посљедице природних катастрофа.

 Како функционише лифт

  • Лифтом би могли да се превозе људи до Мјесеца (који се види у позадини)
  • Прво би могла да се шаље базна летјелица у орбиту, до које би лако стизале летјелице приватних компанија, попут “Вирџин галактика”
  • Потом се испаљује тракасти кабл лифта ка Мјесецу, на коме је и модул за слетање на Месец
  • Лунарни модул се укопа у Месечеву површину и ствара везу између Мјесеца и базне станице
  • NASA концепт свемирског лифта - бивши запослени вјерује да би лунарна верзија могла да се направи већ данас
  • Било која ракета може да лансира терет (људе и опрему) са Земље
  • Рандеву на Лагранжовој тачки
  • Терет се роботичким лифтом благо спушта до Мјесеца
  • Базне станице би се усидриле у океанима
  • Станице на острвима могле би се користити као саобраћајни терминали за свемирске лифтове
  • Прва верзија ће користити сателите повезане са Мјесечевом површином

Компанија “Лифтпорт” направила је серију реклама у ретро стилу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана