Свемирски авион који за неколико часова може да обиђе Земљу VIDEO

BBC
Свемирски авион који за неколико часова може да обиђе Земљу VIDEO

Лондон - Научници тестирају нови мотор који би могао да лансира авион у свемир и револуционарно измјени начин путовања, тако што би нам омогућио да за свега неколико сати стигнемо да било које тачке на Земљи.

Осамдесет метара дугачак свемирски авион "скајлон" полетао би са обичне аеродромске писте, али би на висини од 30 метара и изван Земљине атмосфере летио пет пута брже од звука.

 Хибридни мотор "сабре", који је развила британска компанија Reaction Engines Limited (REL), функционише на два начина: као обичан млазни мотор и као ракетни мотор, а послије успјешно изведених тестова треба да буде представљен на Међународном аеромитингу у Фарнбороу, у Енглеској.

Произвођачи се надају да ће се мотор добро показати те да ће им инвеститори ставити на располагање 300 милиона евра неопходних за увођење пројекта у завршну фазу.

- Могли бисмо да сведемо вријеме неопходно за одлазак до било које тачке на свијету на свега четири сата. Истовремено добићемо авион који може да полети у свемир и замјени скупе ракете за једнократну употребу које данас користимо - изјавио је за генерални директор REL Алан Бонд за BBC.


"Скајлонов" иновативни погонски мотор користи пропулзивни погон да би стигао да ивице Земљине атмосфере прijе него што пребаци на ракетни модус и уђе у орбиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана