Шведски научници створили “немогући” материјал

РТРС
Шведски научници створили “немогући” материјал

Стокхолм - Иако не изгледа превише импресивно, научници са Универзитета Упсала у Шведској новооткривену форму магнезијум карбоната називају „немогућим” материјалом, преноси РТРС.

Назван апсалајт, овај високопорозни материјал поставио је нови рекорд када је упијање воде у питању, судећи по саопштењу научника.

Они очекују да ће нови материјал имати широк спектар примјене, од контроле влаге у процесима које користе фармацеутска и технолошка индустрија до упијања токсина након хемијских несрећа и проливања нафте.

- Без обзира на то што се већ деценијама тврди у научној литератури, открили смо да овај аморфни магнезијум карбонат може бити направљен коришћењем простих процеса - тврди један од аутора студије, Јохан Гомез.

Апсалајт је први пут направљен 2011. године, али је научницима било потребно вријеме за додатну анализу и фина подешавања како би били сигурни да су заиста створили „немогући” материјал.

Нова форма посједује највећи измјерени површински простор за такозвани карбонат и препун је празних пора чији пречник износи мање од 10 нанометара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана