Швајцарски глечери нестају рекордном брзином

ГС
Foto: BBC

Ново истраживање је показало да су глечери у швајцарској изгубили више од половине свог волумена за мање од 100 година, а ово дуго љето је убрзало губитак леда.

Глечери привлаче скијаше и пењаче, али су такође кључни за опскрбу Европе водом.

"Вјероватно смо међу првим људима који ходају овдје. Можете видјети ову велику стијену која излази из леда, а прије 45 или 50 година је била потпуно у леду те је нисмо могли видјети. Ако видимо промјене, оне су огромне. Када смо правили ову жичару, морали смо копати лет дубок пет до седам метара због нивоа на којем је био. То је било прије 23 године, а погледајте гдје је глечер сада. У наредних неколико година ће се мијењати веома брзо, то нас тјера да добро размислимо о будућности, о води и глечерима, колико ће бити с нама у Швајцарској и широм свијета. Тужно је ово што се догађа, ми можемо дати допринос да успоримо топљење, али га не можемо зауставити у потпуности, барем не на овој висини", изјавио је Бернхард Шанен.

Стијена приказана на снимку је била покривена ледом хиљадама година, а сада је изложена због топљења леда. Швајцарски глечери су се смањили за више од половине у протеклом вијеку те нестају рекордном брзином након топлотних таласа који су забиљежени овог љета, пише ББЦ.

Лед повезује врхове планина и држи их заједно, а како се топи, стијене постају нестабилне.

Бернхард покрива преостали лед и снијег бијелим плахтама које одбијају сунчеву топлоту.

Иначе, глечери пуне европске ријеке водом и наводњавају усјеве. Без правог напора у борби против климатских промјена, научници тврде да би глечери могли нестати за неколико деценија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана