Сутра најспектакуларнији овогодишњи супер Мјесец

Танјуг
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК - Сутрашњи најспектакуларнији овогодишњи супер Мјесец, поклопиће се и с делимичним помрачењем Земљиног сателита.

Захваљујући помрачењу, тај Мјесец неће бити само супер, већ и „крвави Мјесец“, саопштила је америчка Наса.

Како се наводи, такозвани крвави Мјесец се обично дешава током помрачења, када се Земља позиционира директно између Мјесеца и Сунца и када сакрива Мјесец од сунчевих зрака, а име „црвени“ (крвави) носи због црвеног одсјаја, преноси ЦБС њуз.

„Када се то догоди, једино свјетло које допире до површине Мјесеца је са ивице Земљине атмосфере. Молекули ваздуха из Земљине атмосфере расипају већину плаве свјетлости. Преостала свјетлост рефлектује се на мјесечеву површину црвеним сјајем, због чега мјесец изгледа црвен“, појаснила је Наса.

Како се наводи, резултат тога је „свјетлосни прстен“ око Месеца, за који се још не може предвидјети колико ће бити црвен.

Овогодишњи мајски супер Мјесец, један од три ове године, неће се поклопити само са помрачењем, већ ће бити и највећи супер Мјесец ове године.

Овогодишњи мајски супер Мјесец назива се још и „цвјетни мјесец“, биће већи него иначе јер је ће бити и најближи Земљи, а назива се цвјетним због обиља цвијећа које цвјета у то вријеме на Земљи.

Супер Мјесец ће ове године бити дјелимично видљив свуда гдје ће у том тренутку бити ноћ, наводи Наса и додаје да ће уколико буде ведра ноћ, у призору моћи да уживају прије свега грађани дијелова Азије и Аустралије, САД и Јужне Америке.

У САД најбоље ће моћи да га виде становници Хаваја, Аљаске и западних савезних држава.

Само помрачење трајаће око 14 минута, а цио догађај око пет сати, од 8.47 до 13.49 сати по Координисаном универзалном времену, што значи да ће у Азији моћи да се види предвече, а у САД у раним јутрањим сатима.

За оне који неће моћи голим оком да прате помрачење, организована је и виртуелна телескопска пројекција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана