“Сурамин” – лијек будућности

Агенције
“Сурамин” – лијек будућности

Лондон - Лијек назван “сурамин” могао би да у будућности лијечи аутизам, преносе агенције.

“Сурамин” је већ кориштен за лијечење болести спавања у Африци, а на тестовима на мишевима показао је да уклања симптоме сличне симптомима аутизма.

Овај лијек ускоро ће бити тестиран на обољелој дјеци.

На молекуларном нивоу, овај лијек нормализује конекције у мозгу и сигнализацију између ћелија и утицаје на метаболизам, за које се сматра да су темељ поремећаја, тј. аутизма.

Лијек дјелује на ћелијски систем који производи “одговор” организма на стрес.

Амерички научници открили су да лијек поправља 17 типова абнормалности повезане са аутизмом на генетски модификованим мишевима, гдје укључују и проблеме друштвеног понашања.

Аутизам је широко распрострањено стање, углавном примијећено код дјечака, које утиче на способност особе на социјализацију и комуникацију и има разоран утицај на читав живот.

- Наша теорија каже да се аутизам дешава, јер се ћелије “заглаве” у одбрани организма, па не могу нормално комуницирати између себе, што утиче на мождани развој и функције - каже професор Роберт Навио, замјеник директора Центра за митохондријалне и метаболичке болести на Универзитету у Калифорнији.

Наравно, од исправљања абнормалности код миша до лијечења аутизма код људи далек је пут - истичу научници.

Тестирање је још у раној фази развоја, али постоје мишљења да ће овај приступ довести до развоја нове врсте лијекова за аутизам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана