Супервирус би могао да убије 10 милиона људи годишње

Агенције
Супервирус би могао да убије 10 милиона људи годишње

Лондон - Државе свијета се морају удружити, платити и контролисати међународну доставу нових антибиотика, пише у радикалним новим приједлозима за борбу против глобалне пријетње супервируса који су отпорни на постојеће лијекове.

Британски “Индипендент” пише да је план саставио бивши директор “Голдман Сакса” Џим О'Нил, којег је премијер Дејвид Камерон ангажовао да се избори са растућим проблемом отпорности на антибиотике.

О'Нил предлаже ново глобално тијело које би платило произвођачима лијекова једнократну суму за производњу нових медикамената. Отпорност на антибиотике названа је егзистенцијалном пријетњом по модерну медицину и стручњаци упозоравају да би могла водити томе да рутинске операције постану смртоносне због повећаног ризика од инфекција, пошто би лијекови, којима се данас лијечи све од инфекција плућа до туберкулозе, постали бескорисни.

Ова отпорност супервируса могла би довести до смрти десет милиона људи годишње до 2050, а трошак по глобалну економију би, према истим пројекцијама, био 100 билиона (100.000 милијарди) долара.

По новом приједлогу, који је саставио О'Нил, свјетске владе би унапријед плаћале произвођачима лијекова, уз услов да послије добију права на производњу и продају нових лијекова. Све то би коштало између 16 и 37 милијарди долара у наредних десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана