Сунчев систем окружен са сабласном свјетлошћу

Srna
Foto: Space.com

БИЈЕЉИНА- Око Сунчевог система трепери "сабласна свјетлост", односно вишак свјетла - показали су снимци великог телескопа "Хабл". Како наводе научни часописи, не ради се о неким необичним ванземаљским рефлекторима или чудним свјетлећим објектима, већ о једва примјетном вишку свјетлости који се не може растумачити познатим тијелима која емитују свјетлост.

 

Овај "сабласни сјај" не може се објаснити звијездама и галаксијама које окружују Сунчев систем, а ни "зодијачком свјетлости" која настаје због распршене Сунчеве свјетлости на међупланетарној прашини. 

Упркос томе што је узрок непознат - нема забуне. Након анализе 200.000 "Хаблових" снимака и хиљада мјерења, научници наводе да је вишак свјетлости стваран. 

Које је најбоље објашњење за ову мистерију? 

Можда овај сјај узрокују мале честице прашине и леда из популације комета које путују према средишту из мрачних дијелова Сунчевог система те при томе рефелктују Сунчеву свјетлост и стварају дифузни, глобални сјај. 

Научници су у три одвојена истраживања претражили "Хаблову" архиву у потрази за једва видљивим галаксијама које смо можда пропустили, али, након анализе, закључено је да ни то није прихватљив узрок - преноси портал "Сајенс алерт". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана