Сумње у студију о лијечењу Алцхајмера

Aгенције
Сумње у студију о лијечењу Алцхајмера

Вашингтон - Четири одвојена научна тима саопштила су да нису успјели да понове резултате студије о новом лијеку против Алцхајмерове болести код мишева, преносе агенције.

- Жељели смо да поновимо то истраживање да бисмо видјели да ли можемо да га надоградимо, али нисмо успјели - изјавио је Дејвид Борчелт, професор неурологије са Универзитата у Флориди.

Он је додао да је важно да се ово саопшти јавности и да је потребно бити опрезнији према пацијентима, пренио је АФП.

Студија објављена 2012. године у америчком журналу “Наука” привукла је велику пажњу. Тада је објављено да су мишеви који су лијечени бексаротеном убрзо постали паметнији и да су узроци настанка Алцхајмерове болести почели да нестају у року од неколико часова послије узимања лијека.

Вођа тог истраживања Гери Ландерт тада је рекао да је читав тим био шокиран и задивљен, јер никада није виђено тако нешто.

Стручњаци из Белгије и Чикага покушали су да понове овај експеримент, али су саопштили да нису успјели да добију описане резултате.
Научници су објавили да у њиховим студијама није било утицаја на промјене у мозгу које доводе до Алцхајмерове болести ни код једне од три тестиране групе мишева. Код четврте групе мишева десиле су се одређене промјене, али оне не могу бити присане дејству лијека.

Ови резултати су упозорење љекарима да не преписију бексаротен као лијек за Алцхајмерову болест, нагласили су истраживачи. Овај лијек познат је и под именом таргретин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана