Судар Млијечног пута и Андромеде за четири милијарде година неизбјежан VIDEO

Агенције
Судар Млијечног пута и Андромеде за четири милијарде година неизбјежан VIDEO

Судар катаклизмичних размера између галаксија Млијечни пут и Андромеда је неизбјежан, али за четири милијарде година, саопштила је америчка свемирска агенција NASA.

- Наш модел статистички одговара фронталном судару галаксија Андромеда и Млијечни пут - објаснио је на конференцији за новинаре Реланд ван дер Марел, астрофизичар института Спејс телескоп сајенс (Space Telescope Science) из Балтимора.

 До тог закључка дошло се на основу мјерења брзине и смјера кретања Андромеде, што је компликована операција добијена захваљујући свемирском телескопу Хабл.

Андромеда, коју називају и М31, тренутно се налази на удаљености од 2,5 милиона свјетлосних година (једна свјетлосна година једнака је 9.460 милијарди километара), али се неумитно креће према Млијечном путу.

Галаксије се крећу једна према другој због њихових сила гравитације, као и невидљиве тамне материје која их окружује.

- Послије скоро једног вијека спекулација у научној заједници о судбини Андромеде и њој суседног Млијечног пута, најзад имамо јасну представу о космичним догађајима у милијардама година које долазе - казао је Сангмо Тони Сон из балтиморског института.

Сценарио сличан бејзболској утакмици

Сценарио је сличан улози ударача у бајзбол мечу, играча који посматра како ме се лопта приближава великом брзином, наводе астрофизичари.

 Иако се Андромеда нашој галаксији приближава 2.000 пута брже, биће јој потребно четири милијарде година до судара са Млијечним путем.

Компјутерске симулације урађене на основу података телескопа Хабл показале су и да ће послије судара двије галаксије бити потребне још две милијарде година за окончање њиховог потпуног спајања.

 Из тога ће произаћи једна галаксија елиптичног облика, објашњавају астрономи.

Сунце ће се тада налазити у новој области у свемиру, али Земљи и нашем соларном систему не пријети уништење, тврде научници.

Упркос спајању двије галаксије, звијезде које се у њима налазе веома су удаљене једне од других и веома је могуће да се неће сударити током процеса спајања.

Звијезде ће променити мијесто и наћи ће се у другим орбитама, а симулације показују да ће соларни систем бити помјерен даље од центра галаксије у односу на данашњи распоред.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана