Суд у Бразилу одлучио: Apple мора платити 19 милиона долара јер не продаје iPhone са пуњачима

ГС
Суд у Бразилу одлучио: Apple мора платити 19 милиона долара јер не продаје iPhone са пуњачима

Суд у Бразилу казнио је компанију јер заједно са телефонима не продаје пуњаче. Аpple је већ неко вријеме у сукобу с бразилским властима у вези с овим проблемом, а компанија је кажњена и 2021. године

Apple  наставља губити судске битке у Бразилу због своје одлуке да у из паковања нових iPhone потпуно избаци пуњаче. Државни суд у Сао Паулу је донио пресуду против Apple-aте је компанију казнио с 19 милиона долара након тужбе бразилског удружења за заштиту потрошача. Такођер, суд је наредио Apple-u да свим купцима који су купили iPhone12 или iPhone14 у протекле двије године осигурају пуњач, као и да пуњачи убудуће иду уз купљени iPhlone.Apple се огласио и најавио жалбу на ову одлуку.

Кодекс о заштити потрошача

Суд је установио да Appleкористи "злоуптребљиву праксу" која "захтијева од потрошача да купе други производ како би први радио".

Apple је већ неко вријеме у сукобу с бразилским властима у вези с овим проблемом, а компанија је кажњена и 2021. године с 2 милиона долара због тога што уз купљени iPhone12 није долазио пуњач. Пресуда је базирана на кодексу о заштити потрошача. У септембру је бразилско министарство правде забранило Apple-u да продаје iPhoneбез пуњача.

Такођер, изречена је казна у износу од 2,38 милиона долара, а наређено је и поништавање регистрације iPhone-a 12 у бразилској агенцији за телекомуникације. Аппле се жалио и на ову одлуку.

Аргумент брига за околиш

Иначе, Apple је престао испоручивати пуњаче с новим примјерцима iPhone-a још 2020. године када се појавио iPhone 12. Компанија је као аргумент истакла бригу за околиш тврдећи да ће ова политика уштедјети 861.000 тона бакра, цинка и калаја. Бразилско министарство правде те аргументе није усвојило те је поручило Apple-uда може помоћи околишу на друге начине као што је прелазак на УСБ-Ц.

У Европи Appleтакођер мора прећи на УСБ-Ц који постаје заједнички стандард пуњења након што је одлуку изгласао Европски парламент. Стога ће iPhoneморати добити УСБ-Ц порт до краја 2024. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана