Створен први полу-вjештачки микроб са новим обликом ДНК

Independent
Створен први полу-вjештачки микроб са новим обликом ДНК

Научници су створили први "полу-вjештачки" микроорганизам са генетским кодом различитим од сваког другог облика живота на Земљи.

Стручњаци вjерују да је овај подухват први корак ка стварању нових микроба са индустријском или медицинском применом.

Полу-вjештачки микроб, генетски модификована бактерија ешерихија коли, има додатни, вjештачки дио ДНК. Умјесто уобичајене четири базе – Г,Ц, Т, А које чине два сета повезаних парова хеликса – нови микроорганизам има шест (додате су базе X и Y).

Научници кажу да се полу-вјештачка бактерија репликује нормално и да може да преноси генетске информације на будуће генерације. Међутим, додатни пар база бактерија није могла да примјени на стварање нових протеина.

Студија објављена у журналу Nature представља први успjех у стварању генетски модификованог микроба који може да се репликује са генетским кодом другачијим од оног који је постојао од настанка живота на Земљи.

У будућности би требало добити микроорганизме који из додатног пара база могу да створе нове врсте протеина из много ширег спектра аминокиселина, од постојећих двадесетак.

"Могли бисмо да направимо нове протеине од нових вjештачких аминокиселина, захваљујући чему ћемо имати моћ да их примjењујемо у дијагностици и терапијама", каже професор Флојд Ромесберг из Института Scripps Research у Ла Јоли (Калифорнија).

"Могућа је примjена и у стварању наноматеријала".

Истраживачи истичу да је опасност да нови облици живота заживе и ван лабораторије веома мала, будући да не могу да се репликују, уколико константно не добијају храну за базе X и Y, односно синтетичке хемикалије под називом "d5SICS" и "DnAm" које не постоје у природи.

Такође, бактерији је потребан специјалан протеин који преноси нове базе у ћелијама микроба. Протеин транспортер у овом случају потиче од алги и ако он или X и Y базе нису присутни, ћелије се мијењају у свој природни генетски код.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана