Студија показала да вријеме заиста тече спорије на једном мјесту?

GS
Студија показала да вријеме заиста тече спорије на једном мјесту?

Према новој студији, вријеме заиста може изгледати спорије док вјежбамо.

Начин на који доживљавамо пролазак времена још увијек је велика научна мистерија. Многи научници истражују ова питања - недавна студија је показала да промјена изгледа слике може промијенити нечију перцепцију времена док је посматра. Алберт Ајнштајн је користио овај концепт да објасни теорију релативитета: "Када мушкарац сједи с лијепом д‌јевојком један сат, чини се као минут. Али нека сједне на врућу пећ минуту - и то је дуже од било којег сата. То је релативитет."

Нова студија истражила је овај ефект код 33 особе док су вјежбале на собном бициклу. На екрану им је био приказан виртуелни 4-километарски курс, а учесници су требали што брже завршити вожњу. Након иницијалног "упознавања" с курсом, учесници су га испробали под три различита услова:

Соло, гд‌је је био видљив само њихов виртуелни аватар.

Пасивни противник, гд‌је је још један аватар био на курсу, али није директно такмичио с њима.

Активни противник, гд‌је су се учесници требали тркати против другог аватара на екрану.

Прије, током и након испитивања, учесници су требали процијенити када је прошао интервал од 30 секунди. Нису добијали никакве нумеричке информације о свом срчаном ритму или перформансама како им то не би ометало задатак. Резултати су показали да је вријеме пролазило "спорије" за учеснике док су вјежбали. Ако тражите изговор да избјегнете сат бициклирања, ово би могао бити један од њих.

Занимљиво је да различити експериментални услови нису имали значајан утицај. Било да су се такмичили против противника или возили сами, перцепција времена учесника била је око девет одсто спорија, што значи да је њихова унутрашња перцепција времена била испред стварног сата.

Ово је била мала студија с само 33 учесника који су већ били физички активни, што ограничава генерализацију резултата. Професор Ендрју Едвардс један од аутора студије, објаснио је:

"Иако учесници нису били професионални бициклисти, били су у доброј физичкој форми, што није случај са свима. Узорак од 33 особе нуди интригантан први поглед на то како наша перцепција времена може бити искривљена " и можда траг како побољшати перформансе док вјежбамо. Наши налази имају важне импликације за здраве изборе вјежбања, нивоу уживања и такође за начин на који користимо ове информације за оптимизацију перформанси."

Дакле, сљедећи пут када сте у теретани и чини вам се да је вријеме стало, ова студија може објаснити зашто. Студија је објављена у часопису "Brain and Behavior".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана