Студија показала да електрична возила нису еколошкија од обичних

Срна
Студија показала да електрична возила нису еколошкија од обичних

БИЈЕЉИНА - Електрична возила не доприносе екологији више од обичних аутомобила, показује студија финских научника.

Успон електричних возила учинио их је статусним симболом међу “еколошки освијештеним” возачима, али финска студија израђена на Универзитету у Турку сугерише да вожња електричним возилом није нужно једнака еколошкијем начину живота.

Истраживање, објављено у часопису “Плос клајмет” , показује да власници електричних возила у просјеку имају већи отисак угљен-диоксида од оних који возе аутомобиле на бензин или дизел.

Упркос смањењу отровних емисија из њихових возила, раскошан животни стил возача електричних возила значајно доприноси климатским промјенама.

Студија је открила да типични возач електричног возила произведе приближно 8,66 тона угљен-диоксида годишње, што је пола тоне више од просјечног власника класичног возила са унутрашњим сагоријевањем, чије укупне емисије износе око 8,05 тона годишње.

Утврђено је да власници спортских модела електричних возила производе готово двије тоне више загађења.

Научници су анкетирали 3.857 Финаца, прикупљајући податке о власништву аутомобила, начину живота, становању, превозу и навикама потрошње како би процијенили њихов отисак угљен-диоксида.

Анкета показуе значајну разлику међу власницима електричних возила на основу њихових приоритета.

Они који су као приоритет дали економичности и поузданости возила произвели су ниже емисије, у просјеку 7,59 тона угњен-диоксида годишње.

Насупрот томе, власници електричних возила вођени другим перформансима испустили су знатно више, у просјеку 10,25 тона.

То значи да неки власници електричних возила имају отисак угљен-диоксида готово двоструко већи од оних који уопште не посједују аутомобиле, а који годишње произведу око 5,75 тона угљен-диоксида, преносе научни портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана