Стручњаци: За пет година екрани на мобилнима ће се поправљати сами од себе VIDEO

ГС
Foto: Instagram

Замислите ситуацију падне вам телефон, а ви се не нервирате већ га весело вратите у џеп - звучи као научна фантастика, али стручњаци кажу да је то веома блиска будућност

Платформа CCS Insight је недавно објавила узбудљива предвиђања за технолошку будућност, посебно фокусирана на паметне телефоне. Према њиховим анализама, технолошки дивови планирају да производе паметне телефоне с револуционарним екранима способним за да се поправе сами од себе.

Према ријечима стручњака те платформе, ови иновативни уређаји могли би се наћи у продавницама већ прије 2028. године, извјештава портал CNBC. 

У свом прегледу технолошких предвиђања за 2024. и надаље, компанија наглашава да произвођачи паметних телефона теже стварању уређаја са  "самоизлечивим" екранима.

 

Тајна је у нано премазу

Планирано је да ови уређаји стигну на тржиште у наредних пет година и да на површини екрана саџе нано премаз. Овај премаз би, у случају огреботине, стварао нови материјал који реагује на ваздух, попуњавајући неправилности.

 

Та технологија није нова

CSS Insight тврди да ово није сфéра научне фантастике, већ остварљиво рјешење, истичући да је кључни изазов постављање реалних очекивања. Оваква технологија већ је била присутна - ЛГ је 2013. представио Г Flex паметни телефон с вертикално закривљеним екраном и "самозалеђујућим" премазом на полеђини.

Аналитичари наглашавају да се ово не односи на потпуно разбијене екране, већ на оне који могу поправити мање огреботине. Моторола је 2017. патентирала екран од полимера са меморијом облика који се сам поправља када пукне, применом топлоте која омогућава зацељивање пукотина.

 

Apple вјероватно лидер у овој иновацији

И други велики играчи попут Apple-a су укључени у трку. Apple је патентирао склопиви iPhone са поклопцем екрана који се сам поправља када је оштећен, али ова технологија још није у потпуности развијена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана