Што се догађа са Сатурновим прстеном?

danas.net.hr
Што се догађа са Сатурновим прстеном?

МАЈАМИ - NASA-ин сателит Voyager снимио је Сатурн 1980. године, а прстен F био је блијед и посут свијетлим мрљама. До посјета мисије Касини 2004. тачкице су нестале, а прстен је постао дупло свјетлији.

Сатурнов прстен F мистерија за астрономе. Наиме док већина унутрашњих прстенова има јасне, добро дефинисане рубове, F прстен, што је најудаљенији од Сатурнових главних прстенова, има танку централну језгру окружену дифузним омотачем од великих ледених честица.

Многе од тих појава могу се приписати малом мјесецу Прометеју, који у својој ротацији око Сатурна пролази унутар прстена F. Прометеј се приближава и удаљава од прстена у свом 17-годишњем циклусу, те утјече на њега својом гравитацијом. Када му дође превише близу "краде" материјал из прстена.

Научници су били јако изненађени када су успоредили слике мисија Voyager 1 и 2, те снимке Касинија и открили да је прстен постао чак два пута сјајнији, три пута шири и двоструко непрозирнији.

'Све то значи да је у њему данас много више прашине него прије', рекао је истраживач Роберт Френч с Институту SETI Калифорнији, пише New Scientist.

Френч је у почетку сумњао да је и за ову појаву крив Прометеј, међутим, када се мјесец касније приближио прстену F, овај је остао непромијењен. "Знали смо да се прстен F мијења из дана у дан, шта више из часа у час, због утјецаја Прометеја, али смо мислили да је дугорочно стабилан", казао је Френч.

Да ствар буде чуднија, прстен је изблиједио у само девет мјесеци од одласка Voyagerа 1 до доласка Voyagerа 2.

Занимљива се ствар догодила 2006. године, када се на прстену појавила сјајна мрља која је повећала сјајност прстена за 84 посто, а изблиједјела је тек за двије године. Установљено је да је узрок мрље био малени Сатурнов сателит који се забио у прстен и створио облак сјајних честица. Научници су стога закључили да би и друге промјене могле бити узроковане ударима мањих свемирских објеката.

Научници претпостављају и да постоји могућност да Прометеј, када се приближи прстену, својом гравитацијом убрзава кретање честица леда и разбија груде у њему па прстен јаче сјаји. Када се мјесец почне удаљавати, прстен се смирује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана