Стиже нови модел вјештачке интелигенције

GS
Foto: Ilustracija

Компанија Мета, власник Фејсбука, објавила је модел вјештачке интелигенције који може да издвоји појединачне објекте унутар слике, заједно са скупом података напомена на сликама.

Истраживачки одсјек компаније је саопштио да би њен модел Сегмент Енитинг Модел (САМ), могао да идентификује објекте на сликама и видео снимцима, чак и у случајевима када није наишао на те ставке у својој обуци, преноси Ројтерс.

Користећи САМ, објекти могу да се бирају кликом на њих или писањем текстуалних упита.

Наводи се један пример: писање ријечи "мачка" подстакло је алат да нацрта кутије око сваке од неколико мачака на фотографији.

Велике технолошке компаније говоре о својим открићима у области вјештачке интелигенције откако је ChatGPT, четбот ОпенАИ-а, који подржава Мicrosoft, постао сензација у јесен, изазвавши талас инвестиција и трку за доминацијом.

Мета је иницирала неколико функција које примењују тип генеративне вештачке интелигенције коју је популаризовао ChatGPT .

Додаје се да она ствара потпуно нов садржај умјесто да једноставно идентификује или категорише податке као што то чини други АИ.

Примери укључују алатку која креира надреалне видео снимке из текстуалних упита и другу која генерише дјечију књигу прозе са илустрација, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана