Стигао снимак и од кинеског ровера са Марса VIDEO

Г.С.
Стигао снимак и од кинеског ровера са Марса VIDEO

Кинеска свемирска агенција (CNSA) је објавила видео-снимак на ком се види кретање њеног ровера Џуронг на површини Марса. Снимак је забиљежен бежичном камером коју је на површину поставио робот.

Објављен је и снимак који приказује слијетање овог ровера, које се десило у мају ове године. На њему је видљив тренутак када се активира падобрански систем којим се ровер спустио на Марс.

Ровер или возило Џуронг има шест точкова и користи се за истраживање подручја Марса које је познато као “Утопиа планитиа”. Из CNSA су саопштили да се ровер кретао 236 дана у 42 Марсова сола. Сол је Марсов дан који траје нешто дуже од дана на планети Земљи - 24 сата и 39 минута.

Споменути снимци су послати на Земљу путем сателита “Tianwen-1”. Научници се надају да ће овај ровер најмање 90 Марсових дана вршити истраживање. Сличан је Насиним роверима Спирит и Опортунити, који су направљени почетком двехиљадитих, и тежак је 240 килограма, пише ББЦ.

Снимак је објављен у тренутку када Комунистичка партија Кине обиљежава 100 година постојања. На приложеном снимку прво се види тренутак спуштања кинеског ровера, а затим и његово кретање на Марсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана